Опште је познато да шах развија наш интелектуални развој па самим тим подстиче развој памћења, концетрације, логике и размишљања. Кроз игру се развија вјештина рјешавања проблема, учи се о важности поштивања правила, те како доносити тешке одлуке под временским притиском и како изабрати најбољу од великог броја опција.

Шах је и спорт, и умјетност, и игра у исто вријеме. Шаховска плоча на одређени начин симболише живот и стварност. То су двије боје које су у сваком смислу супростављене и које су симболичпне представе човјекових различитих животних улога. Помицање фигура је исто што и кретање човјека кроз живот.

То је борба која нас тјера да осмислимо стратегију и у којој се погрешка не опрашта.

Шаховска секција организована је по принципу добровољног присуства ученика и одржава се једном седмично у трајању једног школског часа (четвртак, 7. час). У раду секције учествује око 10 ученика, а шаховску секцију у нашој школи води професор физике, Бранко Љепоја. Циљ шаховске секције је изградити интерес за шаховску игру, усвојити основе и правила шаха, као и главне тактичке и стратешке идеје свих фаза игре, развити креативност, самопоуздање, способност планирања и предвиђања и утицати на рационално кориштење времена. Зато никада није касно одлучити се за краљевску игру на 64 поља.