Галерије су благо сваког мјеста. Оне чувају и излажу бројне драгоцјености. Свака галерија је вриједна пажње и времена. Прекорачити њен праг, пустити машти на вољу и уживати, веома је лако и једноставно. Требало би да свако издвоји вријеме за себе и да посјети једну овакву установу.

Ученици првог разреда имали су прилику и задовољство да посјете галерију у Новом Граду. Они су искористили час одјељенске заједнице и заједно са разредним старјешином посјетили галерију која се налази у центру града. Ученике је дочекала Мирјана Дрљача, документариста у Галерији. Назив изложбе: 2. међународно бијенале радова на папиру, Приједор 2018. године. Организатори ове манифестације су Музеј Козара и град Приједор. На конкурс Бијенала, који је трајао од првог јануара до краја марта ове године, пријавило се укупно 163 аутора са 296 радова, из бројних земаља свијета (укупно 23 државе), са свих континената осим Африке. Изложбене категорије су биле: сликарство, цртеж и графика, фотографија, примијењена умјетност и интермедија. Жири је изабрао око 160 излагача, додијелио три награде и три похвале.

Награђени радови су:

Ахмет Синаси Ислер (Ahmet Sinasi Isler)- Турска, МУЗИЧАРИ, цртеж на папиру,

Клео Вилкинсон (Cleo Wilkinson)- Аустралија, СВЈЕДОК, мецотинта,

Весна Добричић- Србија, PATIENCE, комбинована техника.

Ауторе које бисмо издвојили и препоручили да погледате су:

Дајана Јекић- Босна и Херцеговина, МЕДУЗА 7, акватинта,

Sergiu Zegrean- Румунија, ДАВНО НЕСТАЛИ, cad оловка,

Радмила Лиздек- Босна и Херцеговина, СЛИКА 1, комбинована техника,

Маја Мрдаковић- Србија, БУРА, акрил и емајл на папиру,

Бојан Оташевић- Србија, РОБ, алграфија.

То је било једно дивно искуство. Ученици су стекли нова сазнања и схватили праву вриједност једне галерије. Љубитељима графике и фотографије савјетујемо да посјете ову изложбу.